SV IJsvermaak Bovenkarspel

maandag 28 januari 2013

Volop schaatspret voor kinderen in West-Friesland

Kou doet schaatsende jeugd even niets

Noortje Liefting (5) in Bovenkarspel.  FOTO MARCEL ROB

door monique bankras

E N K H U I Z E N - Voor de zoveelste keer roept een moeder haar kind van het ijs voor warme chocomel. Tevergeefs. De jonge deelnemers aan de kortebaanwedstrijden in Enkhuizen en Bovenkarspel malen deze zaterdag niet om kou en blijven het liefst zo lang mogelijk op het ijs staan.

Ouders hebben zich verzameld rond de wedstrijdbaan die met oranje pionnen is gecreëerd op de grote ijsbaan van de Enkhuizer IJsclub. 65 kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar hebben zich ingeschreven voor de kortebaankampioenschappen. Zij gaan de strijd met elkaar aan in een baan van vijftig, zestig of tachtig meter. Sommige kinderen laten knap zien dat ze schaatstalent bezitten. Juichend gaan ze, met de armen omhoog, over de finish. Anderen glijden op hun kont over de eindstreep en stampen zo hard in het ijs dat het maar goed is dat het hier een kunstijsbaan betreft.

Het maakt niet uit, schaatspret is voor iedereen. Alliah Esmeijer (6) en zusje Felintcia (5) stonden een paar dagen terug voor het eerst op schaatsen, maar dat is aan de kunsten niet te zien. Alliah heeft absoluut geen tijd om haar talent toe te lichten. ,,Ik vind het schaatsen gewoon heel leuk!”, roept ze vlak voordat ze hard weg schaatst.

Verderop in Bovenkarspel klinkt een startschot. Ook hier zijn kortebaanwedstrijden voor de jeugd. Gaan de kinderen in Enkhuizen nog van start na een fluitsignaal, hier gebruikt club IJsvermaak tot plezier van de kinderen een echt alarmpistool, zoals op televisie. ,,Ik zie alleen maar blije gezichten”, zegt penningmeester Ad Horst tevreden. ,,Wij willen de kinderen op de baan hebben en niet in de polder, want daar is het gevaarlijk.” Ook hier doen ruim zestig kinderen mee aan de wedstrijden, waarbij ze honderd meter tegen elkaar schaatsen.

Pootje over

Noortje Liefting (5) gaat er als een speer vandoor en verslaat haar tegenstander, waardoor ze straks opnieuw mag schaatsen en in de race blijft voor de beker. ,,Ik schaats heel hard en ik kan ook al pootje over, maar ik zit dan ook op schaatsles”, verklapt het jonge meisje.

Buiten wordt het steeds kouder. ,,Maar de temperatuur maakt kinderen niet uit, die zijn zo gedreven op het ijs”, weet Ad Horst uit ervaring. En inderdaad. Een stel ouders dat aan de rand van de baan klaarstaat met een tas en schoenen zal toch echt nog even moeten wachten. ,,Nu kan het nog!”, klinkt het brutaal vanaf het ijs.

Winnaars in meerdere leeftijdscategorieën. Enkhuizen : Noa de Jong, Sophie van Ineveld, Lilan Abbestee, Jens van Galen, Merlijn Bosman, Sven Greinier.
Bovenkarspel
: Nienke Deen, Sem Kersten, Rianne Sijm, Jasper ten Hoven.